Súťaž someliérov má študentov inšpirovať k vyššej kvalite podávania piva

Inšpirovať študentov k vyššej úrovni poskytovania služieb súvisiacich s podávaním piva a pivných špecialít je hlavným cieľom medzinárodnej súťaže Trenčiansky pivný someliér. Piaty ročník podujatia pripravila Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne.

Súťažiaca Lea Zastková z Kežmarku pripravuje miešaný nápoj s pridaním piva, zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Súťažiaca Lea Zastková z Kežmarku pripravuje miešaný nápoj s pridaním piva, zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

TRENČÍN - Ako informovala organizátorka podujatia Janka Švančarová, o prestížny titul Trenčiansky pivný someliér súťaží 11 čašníkov a 12 kuchárov z ôsmich slovenských a dvoch moravských stredných odborných škôl, zameraných na štúdium učebných odborov kuchár, čašník a hostinský.

„Pred dvomi rokmi sme súťaž someliérov rozšírili aj o súťaž kuchárov, pretože momentálne ide do popredia aj párovanie jedla s pivom. Varia jedlá na báze piva a následne ich spárujú s portfóliom pivovaru,“ priblížila Švančarová.

Ako dodala, čašníci miešajú nápoje na báze piva. Verí, že aj tento rok obohatia súťaž novými kombináciami a výsledok možno bude vedieť inšpirovať aj zástupcov pivovarov.

„Druhé kolo bude čapovanie rezaného piva, čo je ešte dosť silnou tradíciou v našich zemepisných šírkach. Pivo musí mať čo najkrajšiu penu, musí byť správne a presne načapované a súťažiacich ho musia esteticky naservírovať,“ doplnila organizátorka súťaže.

Diskusia