Späť na zoznam
Aktuality
Autor: UCN
21.08.2017 08:17

Čaj a jeho tajomstvá

Základné poznatky o svetových čajoch. Charakteristiky, nálevy, rituály a recepty.To je nová kniha Čaj. Ponúka všetko, čo by mohlo zaujímať milovníkov tohto nápoja.Autorkou je čajová someliérka Linda Gaylardová, čiže odborník naslovovzatý. Ako tvrdí,„čajový someliér má pomerne náročnú úlohu. Musí presvedčiť konzumentov, že čaj je oveľaviac ako len šálka s čajovým vrecúškom. Čaj v sebe skrýva tajomstvo, históriu, cestovanie,priemysel, kultúru a obrad: úplne nový svet čakajúci na odhalenie.“

Zdroj: Ikar

Zoznámte sa teda s umením prípravy perfektného nálevu a naučte sa hodnotiť čaj ako profesionáli. Zahĺbte sa do čítania a objavte novú vášeň. Zistite, ako na chutnosť nápoja vplývajú druh čajovníka, podmienky a oblasť pestovania,
sezóna zberu a priemyselná úprava čajových listov.
V časti o bylinných čajoch nájdete vyše 100 základných receptov, vďaka ktorým sa naučíte pripravovať čaj aj úplne po novom.

Každý čaj, podobne ako víno, má iné vlastnosti, píše autorka v novinke Čaj. Chuť a vôňa čajov rovnakej odrody z rozličných regiónov sa líši. Príčinou sú rozdielne, vzájomne závislé podmienky, označované ako terroir, resp. ekosystém, v ktorom čajovník rastie.

Úryvok z novinky Čaj:

Čajové vrecúško vs. sypaný čaj Čajové vrecúško bolo vynájdené náhodou. Thomas Sullivan, obchodník s čajom žijúci v New Yorku, rozoslal svojim klinetom v roku 1908 vzorky čaju v malých hodvábnych vrecúškach a stiahol ich motúzikmi. Predpokladal, že klienti listy z vrecúšok vysypú. Tí ich však zaliali aj s vrecúškami, výsledok ich milo prekvapil a dožadovali sa ďalších podobných balení. Čajové vrecúška v okrúhlom alebo štvorcovom tvare (hore), majú obmedzenejší priestor na vylúhovanie ako vrecúška v tvare pyramídy (vľavo).

Čajové vrecúško je pohodlnejšie. Je v ňom presne odvážená dávka čaju a nepotrebujeme filter, čajník ani sitko.
V priemyselne vyrábaných čajových vrecúškach sú drobné kúsky najmenej kvalitného čierneho čaju, nálev je preto rýchlo hotový. Pri väčšom povrchu zlomkov, na ktoré pôsobí vzduch, však čaj rýchlo zatuchne.

Milan Buno, literárny publicista

Súvisiace články

24.07.2020 08:58

Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave podpísala Memorandum o spolupráci s IUVENTA

UCM v Trnave podpísalo Memorandum o spolupráci so Slovenským inštitútom mládeže IUVENTA
10.01.2018 20:00

Kremnica bude tento rok hospodáriť s prebytkovým rozpočtom

Mesto Kremnica bude v roku 2018 hospodáriť s prebytkovým rozpočtom, pričom prebytok predstavuje sumu 1207 eur. Bežný rozpočet je zostavený ako prebytkový a počíta s príjmami vo výške 4,498 milióna eur a výdavkami vo výške takme...
11.12.2017 12:00

BRATISLAVA: SNM predstaví príbeh vojvodinských Slovákov

BRATISLAVA - Príbeh Slovákov vo Vojvodine vyrozpráva od piatka výstava v sídelnej budove Slovenského národného múzea v Bratislave. Ako agentúru SITA informovala vedúca centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová, národné ...