Späť na zoznam
Aktuality
Autor: UCN
21.08.2017 08:17

Čaj a jeho tajomstvá

Základné poznatky o svetových čajoch. Charakteristiky, nálevy, rituály a recepty.To je nová kniha Čaj. Ponúka všetko, čo by mohlo zaujímať milovníkov tohto nápoja.Autorkou je čajová someliérka Linda Gaylardová, čiže odborník naslovovzatý. Ako tvrdí,„čajový someliér má pomerne náročnú úlohu. Musí presvedčiť konzumentov, že čaj je oveľaviac ako len šálka s čajovým vrecúškom. Čaj v sebe skrýva tajomstvo, históriu, cestovanie,priemysel, kultúru a obrad: úplne nový svet čakajúci na odhalenie.“

Zdroj: Ikar

Zoznámte sa teda s umením prípravy perfektného nálevu a naučte sa hodnotiť čaj ako

profesionáli. Zahĺbte sa do čítania a objavte novú vášeň.
Zistite, ako na chutnosť nápoja vplývajú druh čajovníka, podmienky a oblasť pestovania,
sezóna zberu a priemyselná úprava čajových listov.
V časti o bylinných čajoch nájdete vyše 100 základných receptov, vďaka ktorým sa naučíte
pripravovať čaj aj úplne po novom.

Každý čaj, podobne ako víno, má iné vlastnosti, píše autorka v novinke Čaj. Chuť a vôňa
čajov rovnakej odrody z rozličných regiónov sa líši. Príčinou sú rozdielne, vzájomne závislé
podmienky, označované ako terroir, resp. ekosystém, v ktorom čajovník rastie.

Úryvok z novinky Čaj:
Čajové vrecúško vs. sypaný čaj
Čajové vrecúško bolo vynájdené náhodou. Thomas Sullivan, obchodník s čajom žijúci v New
Yorku, rozoslal svojim klinetom v roku 1908 vzorky čaju v malých hodvábnych vrecúškach a
stiahol ich motúzikmi. Predpokladal, že klienti listy z vrecúšok vysypú. Tí ich však zaliali aj s
vrecúškami, výsledok ich milo prekvapil a dožadovali sa ďalších podobných balení.
Čajové vrecúška v okrúhlom alebo štvorcovom tvare (hore), majú obmedzenejší priestor na
vylúhovanie ako vrecúška v tvare pyramídy (vľavo).

Čajové vrecúško je pohodlnejšie. Je v ňom presne odvážená dávka čaju a nepotrebujeme
filter, čajník ani sitko.
V priemyselne vyrábaných čajových vrecúškach sú drobné kúsky najmenej kvalitného
čierneho čaju, nálev je preto rýchlo hotový. Pri väčšom povrchu zlomkov, na ktoré pôsobí
vzduch, však čaj rýchlo zatuchne.

Milan Buno, literárny publicista

Súvisiace články

08.07.2018 11:50

Stanovisko SNM k článkom Jany Rojkovej, uverejneným v denníku Nový čas dňa 27. 6. 2018

Slovenské národné múzeum uvádza stanovisko k článkom redaktorky Jany Rojkovej, uverejneným v denníku Nový čas dňa 27. 6. 2018, pod názvom Potomkovia slávneho umelca Karola Plicku sú pobúrení: Ako mohli toto spraviť s jeho diela...
18.11.2017 17:30

100 rokov Československa v našej škole s podtitulom „Rozprávame rodinné príbehy“

Slovenské národné múzeum a Národní muzeum pripravili v rámci pripravovanej spoločnej Česko-slovenskej a Slovensko-českej výstavy jedinečný súťažný vzdelávací projekt 100 rokov Československa v našej škole s podtitulom „Rozpráva...
18.09.2018 18:44

Veľkolepé koncerty. Slovenské i české hviezdy

Blíži sa veľkolepá hudobná show Od Lady Carneval k Draculovi. 3 slovenské mestá sa môžu tešiť na hviezdy slovenskej a českej hudobnej scény: Helena Vondráčková, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj ...