Späť na zoznam
Aktuality
Autor: UCN
21.08.2017 08:17

Čaj a jeho tajomstvá

Základné poznatky o svetových čajoch. Charakteristiky, nálevy, rituály a recepty.To je nová kniha Čaj. Ponúka všetko, čo by mohlo zaujímať milovníkov tohto nápoja.Autorkou je čajová someliérka Linda Gaylardová, čiže odborník naslovovzatý. Ako tvrdí,„čajový someliér má pomerne náročnú úlohu. Musí presvedčiť konzumentov, že čaj je oveľaviac ako len šálka s čajovým vrecúškom. Čaj v sebe skrýva tajomstvo, históriu, cestovanie,priemysel, kultúru a obrad: úplne nový svet čakajúci na odhalenie.“

Zdroj: Ikar

Zoznámte sa teda s umením prípravy perfektného nálevu a naučte sa hodnotiť čaj ako profesionáli. Zahĺbte sa do čítania a objavte novú vášeň. Zistite, ako na chutnosť nápoja vplývajú druh čajovníka, podmienky a oblasť pestovania,
sezóna zberu a priemyselná úprava čajových listov.
V časti o bylinných čajoch nájdete vyše 100 základných receptov, vďaka ktorým sa naučíte pripravovať čaj aj úplne po novom.

Každý čaj, podobne ako víno, má iné vlastnosti, píše autorka v novinke Čaj. Chuť a vôňa čajov rovnakej odrody z rozličných regiónov sa líši. Príčinou sú rozdielne, vzájomne závislé podmienky, označované ako terroir, resp. ekosystém, v ktorom čajovník rastie.

Úryvok z novinky Čaj:

Čajové vrecúško vs. sypaný čaj Čajové vrecúško bolo vynájdené náhodou. Thomas Sullivan, obchodník s čajom žijúci v New Yorku, rozoslal svojim klinetom v roku 1908 vzorky čaju v malých hodvábnych vrecúškach a stiahol ich motúzikmi. Predpokladal, že klienti listy z vrecúšok vysypú. Tí ich však zaliali aj s vrecúškami, výsledok ich milo prekvapil a dožadovali sa ďalších podobných balení. Čajové vrecúška v okrúhlom alebo štvorcovom tvare (hore), majú obmedzenejší priestor na vylúhovanie ako vrecúška v tvare pyramídy (vľavo).

Čajové vrecúško je pohodlnejšie. Je v ňom presne odvážená dávka čaju a nepotrebujeme filter, čajník ani sitko.
V priemyselne vyrábaných čajových vrecúškach sú drobné kúsky najmenej kvalitného čierneho čaju, nálev je preto rýchlo hotový. Pri väčšom povrchu zlomkov, na ktoré pôsobí vzduch, však čaj rýchlo zatuchne.

Milan Buno, literárny publicista

Súvisiace články

17.10.2017 12:30

Na 8.seminári slovenských dolnozemských pedagógov aj zástupcovia ŠPÚ

Bratislava/Nadlak - Na ôsmom seminári slovenských dolnozemských pedagógov v rumunskom Nadlaku 13.– 15. 10. 2017 rezonovali aj témy, spojené priamo s materskou krajinou a Štátnym pedagogickým ústavom (ŠPÚ). O aktuálnom stave pr...
14.07.2017 09:00

Na hrade Ľubovňa bude soľ a láska nad zlato

Ľubovniansky hrad opäť po roku ožije rozprávkou a pesničkami. Organizátori, Ľubovnianske múzeum, Mesto Stará Ľubovňa a Základná umelecká škola Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, pripravili pre malých i veľkých návštevníkov hradu ...
19.09.2017 14:52

Stav občianskej spoločnosti na Slovensku je merateľný a je možné ho zlepšovať už aj na základných a stredných školách...

V školskom roku 2017/2018 prichádza do slovenských škôl prvý oficiálny ročník projektu „Školy, ktoré menia svet“ z dielne Inštitútu pre aktívne občianstvo. Po úspešnom pilotnom ročníku a veľkom záujme zo strany škôl sa tento r...