Späť na zoznam
Aktuality
Autor: UCN
03.05.2018 19:29

Ochrana osobných údajov v rezorte školstva - otázky

Najčastejšie otázky a odpovede týkajúce sa spracúvania osobných údajov a ich zverejňovania v rezorte školstva.

Na akom právnom základe môže škola zbierať osobné údaje o svojich žiakoch a ich zákonných zástupcoch?

   Škola a školské zariadenie spracúvajú osobné údaje o žiakoch a zákonných zástupcoch bez súhlasu dotknutých osôb len na konkrétne určený, výslovne uvedený a oprávnený účel a iba v prípadoch, ak im to ustanovuje osobitný zákon. V našom prípade je to zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Rozsah zberaných osobných údajov pre potreby pedagogickej dokumentácie je uvedený v § 11 a rozsah osobných údajov
potrebných pre zasielanie do centrálneho registra detí, žiakov a poslucháčov je uvedený v § 157 spomínaného zákona.

Môže škola/školské zariadenie zverejňovať získané údaje o svojich žiakoch na svojich webových sídlach, alebo na sociálnych sieťach (Facebook a iné..)?

   Nakoľko v osobitnom zákone č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov zverejňovanie osobných údajov detí, žiakov a poslucháčov nie je definované, ich zverejňovanie v rôznych časopisoch, na webových stránkach, na sociálnych sieťach, prípadne školských nástenkách podlieha povinnosti prevádzkovateľa vyžiadať si súhlas dotknutých osôb. Ide najmä o zverejňovanie mena a priezviska spolu s iným údajom ako je dátum narodenia, trieda, príslušnosť ku škole a pod. Ak sa daný súhlas viaže na viac účelov, je potrebné každý účel mať zvlášť definovaný. V súčasnosti za neplnoletého žiaka (18 ročný) takýto súhlas prevádzkovateľovi dáva v písomnej forme zákonný zástupca žiaka, po termíne 25.5.2018, kedy nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov č. 18/2018 Z. z. je táto hranica posunutá na dovŕšenie 16. roku. Dotknutá osoba môže takto poskytnutý súhlas kedykoľvek odvolať. Vtedy musí prevádzkovateľ zabezpečiť, že všetky osobné údaje, ktoré boli na základe súhlasu dotknutej osoby zverejnené, budú z webového sídla školy a zo sociálnych sietí odstránené. Ak to prevádzkovateľ odmietne vykonať, môže sa dotknutá osoba obrátiť na Úrad na ochranu osobných údajov o vykonanie nápravného opatrenia.

Musí mať škola/školské zariadenie uzavretú sprostredkovateľskú zmluvu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR")?

   Sprostredkovateľská zmluva sa uzatvára iba s tými fyzickými a právnickými osobami, ktoré v mene prevádzkovateľa (školy/školského zariadenia) spracúvajú osobné údaje v ich informačných systémoch. Nakoľko MŠVVaŠ SR nespracúva osobné údaje priamo vo Vašich informačných systémoch, nie je dôvod, aby malo so školou/školským zariadením podpísnú sprostredkovateľskú  zmluvu.
Zasielanie vymedzeného rozsahu údajov zo školských informačných systémov do centrálneho registra detí, žiakov a poslucháčov je len zákonom predpísaná povinnosť škôl/školských zariadení.

Môže škola po 1. 8. 2018 naďalej spracúvať, resp. uchovávať údaje ohľadom adresy zamestnávateľa zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka, ktoré získala v súlade s § 11 ods. 6 písm. b) školského zákona (245/2008 Z. z.), vo svojom informačnom systéme do času, kým dieťaťa alebo žiak neukončí dochádzku do príslušnej školy/školského zariadenia?

   1. augusta 2018 nadobúda účinnosť zákon č. 62/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vzhľadom k zmene ustanovenia §11 ods. 6 písm. b), v ktorom sa mení rozsah spracúvania osobných údajov zákonných zástupcov dieťaťa (už sa nezbiera adresa zamestnávateľa), by sa táto informácia v súlade s platnými ustanoveniami NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) nemala už ku dňu 1.8.2018 objavovať v aktuálnej databáze informačného systému školy. Ak škola pedagogickú dokumentáciu za príslušný školský rok ukladá do registratúry, tak v tejto archívnej dokumentácii uvedená informácia môže zostať (v tom čase boli všetky zberané údaje v súlade so zákonom)

Súvisiace články

19.11.2017 06:30

Otcovia a ich synovia

Najnovší román Petra Holku Ohyb rieky zachytáva osudy troch generácií otcov a ich synov pochádzajúcich od Nitry od začiatku 20. storočia po súčasnosť.
21.01.2018 19:51

Národné športové centrum ocenilo najlepších športovcov a trénerov za rok 2017

Spolu dvadsať medailí z vrcholných medzinárodných šampionátov a podujatí získali športovci Národného športového centra (NŠC) v roku 2017. Ďalší úspešný rok si NŠC spolu so športovcami, trénermi i významnými hosťami pripomenulo ...
12.04.2018 07:40

Po Marťanovi je tu Artemis

Artemis vás nadchne! Vynikajúci príbeh, dynamický, napínavý, zábavný a sviežo napísaný. Podobne ako bol svetoznámy Marťan. Tentoraz sa presunieme z Marsu na Mesiac, kde v pozemskej kolónii žije aj Jasmine alias Jazz Basharová. ...