Autor: UCN
21.12.2017 18:16

Stanovisko: MŠVVaŠ SR: Reakcia na vyjadrenie poslanca NR SR B. Gröhlinga

Bratislava - Riešenie otázky znižovania normatívu pre školy zapojené v duálnom vzdelávaní je už dávno predmetom rokovania pracovnej skupiny, ktorá pripravuje legislatívne znenie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. O možnostiach jeho úpravy už ministerstvo školstva, ako aj Štátny inštitút odborného vzdelávania rokovali s riaditeľmi stredných odborných škôl. Informácie o tomto rokovaní, ako aj o podpore práce výchovných poradcov sú uverejnené aj na webovej stránke dualnysystem.sk.

V súčasnosti máme 1400 výchovných poradcov, pre ktorých nie je možné pri ich vysokom pracovnom vyťažení organizovať informačné stretnutia zamestnávateľov s potenciálnymi žiakmi, sprostredkovávať každému žiakovi individuálne pre jeho potreby ponuku učebných a pracovných miest, riešiť návštevy žiakov u zamestnávateľov a s každým žiakom, ktorý má záujem vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, prechádzať individuálne jednotlivé kroky vstupu a mnoho ďalšej agendy, ktorá je určená práve pre Duál Pointy.

Blíži sa rozhodujúce obdobie – 10. apríl 2018, do kedy si môžu žiaci podať prihlášky na stredné školy a v čase, keď trh práce hlási akútny nedostatok odborných profesií, pán poslanec Gröhling odrádza žiakov od stredných odborných škôl i samotného duálneho vzdelávania.

Pritom žiak absolvujúci štúdium v systéme duálneho vzdelávania získava prax a zručnosti potrebné pre trh práce. Uplatniteľnosť žiaka, ktorý absolvuje školu v systéme duálneho vzdelávania, je takmer 100 %. Na prvých tohtoročných absolventov už zamestnávatelia netrpezlivo čakajú.

TASR informoval komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Súvisiace články

09.03.2018 08:21

Riaditeľ ŠPÚ prijal nového predsedu Matice slovenskej

Riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk prijal predsedu Matice slovenskej Mariána Gešpera.
06.02.2018 16:36

Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK priblíži záujemcom svoju činnosť

Záujemcovia o štúdium na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa budú môcť počas Dňa otvorených dverí dozvedieť viac informácií o štúdiu na jednotlivých katedrách. Stredoškoláci sa v ...
05.02.2018 14:08

B. Bugár: V Bratislave by limit pre 8-ročné gymnáziá mal byť 10 percent

V Bratislave by mal byť limit študentov pre osemročné gymnáziá aspoň desať percent. V nedeľňajšej diskusii RTVS O 5 minút 12 to uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.