Autor: UCN
21.12.2017 18:16

Stanovisko: MŠVVaŠ SR: Reakcia na vyjadrenie poslanca NR SR B. Gröhlinga

Bratislava - Riešenie otázky znižovania normatívu pre školy zapojené v duálnom vzdelávaní je už dávno predmetom rokovania pracovnej skupiny, ktorá pripravuje legislatívne znenie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. O možnostiach jeho úpravy už ministerstvo školstva, ako aj Štátny inštitút odborného vzdelávania rokovali s riaditeľmi stredných odborných škôl. Informácie o tomto rokovaní, ako aj o podpore práce výchovných poradcov sú uverejnené aj na webovej stránke dualnysystem.sk.

V súčasnosti máme 1400 výchovných poradcov, pre ktorých nie je možné pri ich vysokom pracovnom vyťažení organizovať informačné stretnutia zamestnávateľov s potenciálnymi žiakmi, sprostredkovávať každému žiakovi individuálne pre jeho potreby ponuku učebných a pracovných miest, riešiť návštevy žiakov u zamestnávateľov a s každým žiakom, ktorý má záujem vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, prechádzať individuálne jednotlivé kroky vstupu a mnoho ďalšej agendy, ktorá je určená práve pre Duál Pointy.

Blíži sa rozhodujúce obdobie – 10. apríl 2018, do kedy si môžu žiaci podať prihlášky na stredné školy a v čase, keď trh práce hlási akútny nedostatok odborných profesií, pán poslanec Gröhling odrádza žiakov od stredných odborných škôl i samotného duálneho vzdelávania.

Pritom žiak absolvujúci štúdium v systéme duálneho vzdelávania získava prax a zručnosti potrebné pre trh práce. Uplatniteľnosť žiaka, ktorý absolvuje školu v systéme duálneho vzdelávania, je takmer 100 %. Na prvých tohtoročných absolventov už zamestnávatelia netrpezlivo čakajú.

TASR informoval komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Súvisiace články

08.12.2017 18:00

Na Filozofickej fakulte UPJŠ ukončili výstavu „Obraz nepriateľa v propagande počas II. svetovej vojny na Slovensku“

Najväčšiu pozornosť pútala vizuálna stránka propagandistických plagátov a až mrazivé protižidovské dobové heslá. Výstava poskytla možnosť kriticky zhodnotiť jedno z najkontroverznejších období našich dejín, vytvoriť si vlastný ...
27.03.2018 19:51

Výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa / riaditeľky školy

Súkromná stredná odborná škola hutnícka Železiarne Podbrezová, Družby 554/64, Podbrezová, 976 81
14.02.2019 08:16

Chceli by ste mať aj vy vyššie IQ?

Kvety pre Algernona je príbeh o jednom z najväčších darov – o inteligencii. Je však aj o tom, ako kvôli nemu strácame ešte čosi cennejšie. V honbe za múdrosťou, poznatkami neraz zadúšame túžbu po láske, ktorá v nás pretrváva.