Autor: UCN
21.12.2017 18:16

Stanovisko: MŠVVaŠ SR: Reakcia na vyjadrenie poslanca NR SR B. Gröhlinga

Bratislava - Riešenie otázky znižovania normatívu pre školy zapojené v duálnom vzdelávaní je už dávno predmetom rokovania pracovnej skupiny, ktorá pripravuje legislatívne znenie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. O možnostiach jeho úpravy už ministerstvo školstva, ako aj Štátny inštitút odborného vzdelávania rokovali s riaditeľmi stredných odborných škôl. Informácie o tomto rokovaní, ako aj o podpore práce výchovných poradcov sú uverejnené aj na webovej stránke dualnysystem.sk.

V súčasnosti máme 1400 výchovných poradcov, pre ktorých nie je možné pri ich vysokom pracovnom vyťažení organizovať informačné stretnutia zamestnávateľov s potenciálnymi žiakmi, sprostredkovávať každému žiakovi individuálne pre jeho potreby ponuku učebných a pracovných miest, riešiť návštevy žiakov u zamestnávateľov a s každým žiakom, ktorý má záujem vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, prechádzať individuálne jednotlivé kroky vstupu a mnoho ďalšej agendy, ktorá je určená práve pre Duál Pointy.

Blíži sa rozhodujúce obdobie – 10. apríl 2018, do kedy si môžu žiaci podať prihlášky na stredné školy a v čase, keď trh práce hlási akútny nedostatok odborných profesií, pán poslanec Gröhling odrádza žiakov od stredných odborných škôl i samotného duálneho vzdelávania.

Pritom žiak absolvujúci štúdium v systéme duálneho vzdelávania získava prax a zručnosti potrebné pre trh práce. Uplatniteľnosť žiaka, ktorý absolvuje školu v systéme duálneho vzdelávania, je takmer 100 %. Na prvých tohtoročných absolventov už zamestnávatelia netrpezlivo čakajú.

TASR informoval komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Súvisiace články

22.03.2018 11:33

Rektor Paneurópskej vysokej školy napísal otvorený lisť akademickej obci Slovenska

Prof. Juraj Stern Vyzýva celú akademickú obec, aby sa prebrala z pasivity.
21.09.2017 17:35

KRÍŽOVKA IX/2017 = Poznáme víťaza

Dňa 20.9.2017 sme vyžrebovali víťaza krížovkárskej súťaže.
15.02.2018 17:55

Maximálne dve funkčné obdobia pre riaditeľov škôl neprešli

Limitovanie výkonu funkcie riaditeľa školy a školského zariadenia maximálne na dve po sebe idúce funkčné obdobia sa zavádzať nebude. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok nepodporili návrh novely zákona o štátnej správe v školst...