Autor: UCN
21.12.2017 18:16

Stanovisko: MŠVVaŠ SR: Reakcia na vyjadrenie poslanca NR SR B. Gröhlinga

Bratislava - Riešenie otázky znižovania normatívu pre školy zapojené v duálnom vzdelávaní je už dávno predmetom rokovania pracovnej skupiny, ktorá pripravuje legislatívne znenie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. O možnostiach jeho úpravy už ministerstvo školstva, ako aj Štátny inštitút odborného vzdelávania rokovali s riaditeľmi stredných odborných škôl. Informácie o tomto rokovaní, ako aj o podpore práce výchovných poradcov sú uverejnené aj na webovej stránke dualnysystem.sk.

V súčasnosti máme 1400 výchovných poradcov, pre ktorých nie je možné pri ich vysokom pracovnom vyťažení organizovať informačné stretnutia zamestnávateľov s potenciálnymi žiakmi, sprostredkovávať každému žiakovi individuálne pre jeho potreby ponuku učebných a pracovných miest, riešiť návštevy žiakov u zamestnávateľov a s každým žiakom, ktorý má záujem vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, prechádzať individuálne jednotlivé kroky vstupu a mnoho ďalšej agendy, ktorá je určená práve pre Duál Pointy.

Blíži sa rozhodujúce obdobie – 10. apríl 2018, do kedy si môžu žiaci podať prihlášky na stredné školy a v čase, keď trh práce hlási akútny nedostatok odborných profesií, pán poslanec Gröhling odrádza žiakov od stredných odborných škôl i samotného duálneho vzdelávania.

Pritom žiak absolvujúci štúdium v systéme duálneho vzdelávania získava prax a zručnosti potrebné pre trh práce. Uplatniteľnosť žiaka, ktorý absolvuje školu v systéme duálneho vzdelávania, je takmer 100 %. Na prvých tohtoročných absolventov už zamestnávatelia netrpezlivo čakajú.

TASR informoval komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Súvisiace články

04.11.2017 10:47

Slovensko oficiálne potvrdí záujem pripojiť sa k PESCO

BRATISLAVA – Slovensko sa zapojí do Stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti budovania obranných a vojenských kapacít a vykonávania vojenských aktivít v mene EÚ (PESCO). Ministri zahraničných vecí a obrany SR predložia vláde ...
31.01.2018 18:33

Máme víťaza!!

Druhá súťaž s Igorom Bukovským je ukončená a my gratulujeme výherkyni :)
12.07.2019 09:09

SKÚŠKA SIRÉN

V piatok 12. júla o 12. hodine sa uskutoční pravidelné preskúšanie varovnej siete sirén na území Slovenskej republiky a to dvojminútovým stálym tónom sirén.