Späť na zoznam
Externé
Autor: UCN
02.08.2017 08:29

EÚ podporí konzumáciu mlieka, ovocia a zeleniny v školách

BRATISLAVA - V Európskej únii platí oddnes nový program na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách. Školy ho začnú uskutočňovať od prvého dňa školského roka 2017/2018. Program vznikol zlúčením dvoch súčasných programov – programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny a programu na podporu konzumácie mlieka do jednotného právneho rámca. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Ilustračná foto - zdroj: Internet

Na financovanie programu Európska únia vyčlenila na nasledujúci školský rok 250 miliónov eur, z toho Slovensko na program dostane vyše 3,2 milióna eur. Cieľom programu je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí pomocou distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Súčasťou programu sú aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny. Deťom v školách budú v rámci programu prioritne podávať čerstvé ovocie, zeleninu a konzumné mlieko. Distribuovať môžu takisto spracované výrobky, ako sú polievky, ovocné kompóty, džúsy, jogurty a syr, ak to schvália vnútroštátne zdravotnícke orgány. Členské štáty samé rozhodujú o konkrétnej podobe programu, teda napríklad o tom, aké tematické vzdelávacie opatrenia a iné poľnohospodárske výrobky chcú doň začleniť.

Na bývalom programe na podporu konzumácie ovocia a zeleniny sa zúčastňovalo 24 členských štátov a na bývalom programe na podporu konzumácie mlieka 28 členských štátov. V minulom roku malo z programu na podporu konzumácie mlieka prínos približne 20 miliónov detí a z programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny okolo 11,7 milióna detí.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná už v júni uviedla, že cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny v školách. Chcú tak prispieť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov. Program nastavili tak, aby sa k žiakom dostali výrobky najvyššej kvality. Mliečne výrobky môžu obsahovať najviac sedem percent pridaného cukru alebo medu, čerstvé a spracované syry maximálne 10 percent nemliečnej zložky. Na výdajných miestach v škole či prostredníctvom mliečnych automatov budú po novom k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu.

 

SITA

Súvisiace články

20.03.2020 09:49

Tričká s vlastnou potlačou sú vhodné pre všetkých

Či už hľadáte dokonalý darček pre blízku osobu, alebo originálny kúsok, v ktorom dave zaiste nezaniknete, tričká s vlastnou potlačou sú vašou odpoveďou. Zaujímavé trendy oblečenie sa hodí skutočne pre každého. Prečo by ste si j...
22.12.2018 18:59

Ministerka Martina Lubyová sa oboznámila s postupom rekonštrukcie ŠD Mladá Garda

Rekonštrukcia izieb vysokoškolského internátu Mladá Garda patriaceho Slovenskej technickej univerzite v Bratislave je v plnom prúde. Presvedčila sa o tom v rámci kontrolného dňa aj ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR...
31.07.2017 08:08

HOKEJ: SZĽH využije dotáciu od štátu na infraštruktúru a mládež

BRATISLAVA  -Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) plánuje využiť osobitnú finančnú dotáciu vo výške 4 125 000 eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na rozvoj infraštruktúru a podporu mládežníckeho hokeja. „Ch...