Späť na zoznam
Externé
Autor: UCN
02.08.2017 08:29

EÚ podporí konzumáciu mlieka, ovocia a zeleniny v školách

BRATISLAVA - V Európskej únii platí oddnes nový program na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách. Školy ho začnú uskutočňovať od prvého dňa školského roka 2017/2018. Program vznikol zlúčením dvoch súčasných programov – programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny a programu na podporu konzumácie mlieka do jednotného právneho rámca. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Ilustračná foto - zdroj: Internet

Na financovanie programu Európska únia vyčlenila na nasledujúci školský rok 250 miliónov eur, z toho Slovensko na program dostane vyše 3,2 milióna eur. Cieľom programu je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí pomocou distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Súčasťou programu sú aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny. Deťom v školách budú v rámci programu prioritne podávať čerstvé ovocie, zeleninu a konzumné mlieko. Distribuovať môžu takisto spracované výrobky, ako sú polievky, ovocné kompóty, džúsy, jogurty a syr, ak to schvália vnútroštátne zdravotnícke orgány. Členské štáty samé rozhodujú o konkrétnej podobe programu, teda napríklad o tom, aké tematické vzdelávacie opatrenia a iné poľnohospodárske výrobky chcú doň začleniť.

Na bývalom programe na podporu konzumácie ovocia a zeleniny sa zúčastňovalo 24 členských štátov a na bývalom programe na podporu konzumácie mlieka 28 členských štátov. V minulom roku malo z programu na podporu konzumácie mlieka prínos približne 20 miliónov detí a z programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny okolo 11,7 milióna detí.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná už v júni uviedla, že cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny v školách. Chcú tak prispieť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov. Program nastavili tak, aby sa k žiakom dostali výrobky najvyššej kvality. Mliečne výrobky môžu obsahovať najviac sedem percent pridaného cukru alebo medu, čerstvé a spracované syry maximálne 10 percent nemliečnej zložky. Na výdajných miestach v škole či prostredníctvom mliečnych automatov budú po novom k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu.

 

SITA

Súvisiace články

22.12.2018 18:59

Ministerka Martina Lubyová sa oboznámila s postupom rekonštrukcie ŠD Mladá Garda

Rekonštrukcia izieb vysokoškolského internátu Mladá Garda patriaceho Slovenskej technickej univerzite v Bratislave je v plnom prúde. Presvedčila sa o tom v rámci kontrolného dňa aj ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR...
05.04.2018 10:12

EnvirOtázniky v znamení prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO

Slovensko, srdce Európy, je krajina s nespočetným množstvom prírodných krás a tradícií. Aby sme si toto naše dedičstvo chránili a zachovali, musíme ho dobre poznať. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) preto 4. apríla...
03.02.2019 08:57

Ako v školách motivovať k úsporám energie s minimálnymi nákladmi

Približne 15 až 20 litrov vody možno ušetriť, ak nenecháte pri umývaní zubov po celý čas pustenú vodu. Aj to bolo jedným zo zistení experimentov, ktoré si vyskúšali žiaci na základnej škole v obci Výčapy Opatovce v rámci medzin...