Späť na zoznam
Poradňa
Autor: UCN
21.11.2017 09:00

Zdravý rozum do hrsti... ... a obilniny na tanier

V poslednom období sa témy zdravá výživa, detoxikácia či rôzne diéty rozmohli natoľko, že už ani mne sa o tom nechce čítať. Validné vedecké výskumy sú jedna vec, ale konšpiračné teórie o tom, ako nás chce pšenica zabiť a ako schudnete za jeden deň, sú už vec druhá. Akosi sa nám do stravovania priplietlo nezmyselné uznávanie nepodložených teórií, tlak, zastrašovanie, šírenie poplašných správ a panika.

 Žiť zdravo si však vyžaduje jednu podstatnú zložku – zdravý rozum.

 

Vinník číslo 1: PŠENICA

Vymedzenie pojmu podľa múdrej wikipédie

Pšenica = rod obilnín z čeľade lipnicovité, ktorých zrná sa používajú na priamu spotrebu ako ľudská potravina (chlebovina) alebo na kŕmenie hospodárskych zvierat (jadrové krmivo).

Glutén = lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endospermsemien niektorých obilnín, ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž.

Celiakia = autoimunitná choroba, ktorá je spôsobená trvalou neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu (lepku), postihuje hlavne tenké črevo.

 

A ideme na to, panika sa môže začať...

Panika: Glutén je pre každého človeka toxický!!!

  • Približne 1 % svetovej populácie môže trpieť celiakiou.
  • 0,3 % (talianske výskumy) až 6 % (dr. Fasano) populácie môže trpieť neceliatickou gluténovou senzitivitou.

Výsledok: Približne 93 % ľudí dokáže glutén bez problémov tolerovať.

 

Panika: Keď si nie ste istí, či vaše telo lepok tolerujte, radšej ho vysaďte!!!

Nech sa toto preventívne opatrenie zdá akokoľvek logické, nie je prospešné.

Vysvetlím:

  • Dodržiavam bezlepkovú diétu, aj keď viem, že nie som chorý.
  • V tomto prípade sa ochudobňujete o množstvo živín, ako je napríklad vláknina, železo, vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor či zinok. Bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky, a preto mnohokrát vyššie uvedené živiny ani len nevideli.

    Trend konzumácie bezlepkových potravín prináša aj nemilé zistenie, najmä medzi tými, ktorým bolo „sľúbené" chudnutie. Môže totiž prispievať k nárastu hmotnosti, pretože veľa konvenčných bezlepkových potravín má veľmi vysoký alebo vysoký glykemický index.

  • Dodržiavam bezlepkovú diétu, pretože si myslím, že by som mohol byť chorý.
  • Takto však nikto nikdy nezistí, či skutočne je alebo nie je chorý. A tak nedostanete správnu diagnózu, a tak si zvyšujete riziko rakoviny lymfatického systému.

     

    Protiargument: Ale mne sa uľavilo po vylúčení lepkových obilnín.

    Argument proti protiargumentu: To je síce pekné a som rád, že vám niečo pomohlo, ale stále to neznamená, že máte celiakiu, neceliatickú gluténovú senzitivitu alebo dokonca alergiu na pšenicu. Môže to značiť mnoho iných vecí. Napríklad vám robil problém sacharid typu FODMAP, ktorý je obsiahnutý najmä v bielej múke (jeho štúdii sa v ambulancii klinickej výživy aktívne venujeme od roku 2015).

     

    Panika: Lektíny pšenice poškodzujú zdravie!!!

    Existujú stovky až desaťtisíce rôznych lektínov. Obsahujú ich obilniny, strukoviny, solanínová zelenina, všetky rastliny, mlieko, mäso, vnútornosti a krv zvierat, plesne, hadie jedy a pod. Niektoré sú pre človeka toxické, iné majú, naopak, veľmi priaznivé účinky (áno, aj protirakovinotvorné).

    Účinky jednotlivých leptínov nie sú dostatočne preskúmané, takže poplašné správy o nich sa nezakladajú na faktoch. Povedať, že nemôžeme konzumovať pšenicu, pretože obsahuje jeden potenciálne rizikový lektín, je asi rovnako nezmyselné, ako prestať dýchať, lebo vdýchneme aj vírusy, baktérie či iné chemické nečistoty.

     

    Panika: Pšenica je geneticky modifikovaná!!!

    Žiadna existujúca odroda pšenice nie je GMO, to znamená, že nebola získaná metódou génového inžinierstva. Bodka.

     

    Panika: Moderná pšenica má vyšší obsah lepku!!!

    Obsah bielkovín (vrátane lepku) v pšenici sa za posledných sto rokov nezmenil. Konštantne predstavuje 8 – 15 %. Moderná pšenica je síce nižšia (dr. Borlaug, Nobelova cena), ale napriek tomu neobsahuje viac gluténu, pretože gény týchto vlastností sa nachádzajú na úplne iných chromozómoch.

     

    Panika: Na vine je glyfosát!!!

    Za každú cenu treba toho vinníka nájsť! A našli ho v chemikálii, ktorou sa postrekujú obilniny. Konkrétne jedna matematička – informatička ho našla... neviem ako...

    Inak povedané, neexistujú žiadne priame dôkazy ani žiadna klinická/epidemiologická štúdia.

     

    Panika: Pšenica spôsobuje celulitídu a zadržuje vodu v organizme. Je to zabijak štíhlej postavy!!!

    Tiež neznášam všetky tie odpudivé tučné Francúzky s tými ich bagetami.

    Teraz vážne, nejedzte pšenicu v jej najhoršej podobe (biela múka) a bude to v poriadku.

     

    Panika: Cereálie z pšeničných otrúb môžu poškriabať sliznicu hrubého čreva

    Nezmysel. Pokiaľ nebudete jesť ovsené a ryžové plevy (vonkajšie tvrdé a ostré obaly zrna, ktoré sa pri klasickom potravinárskom spracovaní ovsa a ryže odstraňujú), nič vám nemôže poškriabať sliznicu čreva. Aj keby ste zjedli zrná pšenice, raže, jačmeňa, tritikalu či špaldy v surovom stave, vo vašom tráviacom systéme sú desiatky hodín vystavené pôsobeniu enzýmov, baktérií, vlhkosti a teplote 36 °C – tam nemá čo ostať tvrdé a ostré, verte mi.

     

    Panika: V hrubom čreve sa nám usádzajú dlhoročné nánosy odpadu

    Dovoľte mi, aby som vám predstavil Doc. MUDr. Ľubomíra Jorgoša, PhD., prezidenta Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

    Pán doktor, ako dlho už vykonávate kolonoskopické vyšetrenia hrubého čreva?

    Viac ako 15 rokov.

    Koľko takýchto vyšetrení ste za tie roky urobili?

    Vyše tristo.

    Koľko hrubých čriev plných „nánosov a špiny" ste videli?

    Žiadne.

    Pán doktor, ďakujem za rozhovor.

     

    Tak, panika sa pominula, už vieme, že chlieb nás nezabije. Otázkou zostáva, ktorý je ten správny.

    Určite nie tmavý chlieb. Pomleté obilie predsa nikdy nebude tmavé. To len zase niekto skúša triky a do bielej múky s trochou semienok a zrniečok pridáva farbivá: pochutiny ako sladový karamel, trošku kávy, možno cigórie a ktohovie, čoho ešte.

    Pamätajte, nerozhoduje farba, ale konzistencia a zloženie. Nie je dôležité, či je chlieb tmavý, ale či je z celozrnnej/grahamovej múky. Celozrnná múka vzniká pomletím celého obilného zrna vrátane obalu (otrúb) a klíčka, čím sa v múke zachovajú aj vitamíny, minerály a vláknina celého zrna. Grahamová múka je pripravená originálnym postupom: otruby a škrob zŕn sa melú samostatne, ale potom sa opäť zmiešajú v pôvodnom pomere. Bohužiaľ, často sa grahamové pečivo pripravuje jednoduchšie, a to pridávaním otrúb do bielej múky počas prípravy cesta. Preto je obsah otrúb v takomto pečive premenlivý.

    Ako spoznať ten správny chlieb?

    • Hlavne nie je tmavohnedý. Celozrnné či grahamové pečivo je zrnité a drobí sa.
    • Vhodné pečivo má aspoň 70-percentný podiel celozrnných múk na všetkých použitých múkach. (Nezabudnite, že ani v čisto celozrnnom chlebe nikdy nebude 100 percent celozrnnej múky. Pridáva sa doň totiž aj voda, droždie a soľ. :) )
    • Ak práve na vašom chlebe nie je uvedený podiel múky, nezúfajte, prevláda vždy tá, ktorá je napísaná ako prvá.

     

    Motivácia: Človek, ktorý poctivo nahradí bielu múku celozrnnou, môže za rok zhodiť 3 – 5 kg čistého tuku. :)

     

    Viac informácií nájdete v mojich knihách Sendviče na zdravie, Teraz to zíde? Pravdy a klamstvá o chudnutí alebo na našej stránke www.akv.sk.

     

    MUDr. Igor Bukovský, PhD.

    Súvisiace články

    31.10.2017 15:50

    Ako rozlíšiť správne a chybné držanie tela u detí

    Držanie tela je definované ako poloha ľudského organizmu a jednotlivých telesných segmentov v prostredí zemskej príťažlivosti (Gúth a kol., 2004). Správne držanie tela je také, pri ktorom dochádza ku kvalitnému zaujatiu polohy ...
    02.06.2017 13:42

    Starostlivosť o zdravie musí tvoriť základ pre výchovu a vzdelávanie

    ,,Keď frekvencia výskytu určitej choroby dosiahne v populácii epidemiologické proporcie, je to vždy odrazom poruchy ľudskej kultúry.“ R. Virchov
    12.07.2017 09:36

    Výchova k zdravému životnému štýlu

    Boj s obezitou a nadváhou je novodobou hrozbou pre takmer celú časť ekonomicky vyspelého sveta. Táto problematika nie je spôsobená len zvýšeným príjmom potravy a sladených nápojov, ale i nekonečnými hodinami presedenými v škole...