Späť na zoznam
Školy
Autor: Helena Rusnáková
17.10.2017 13:21

Dokázali, že budúci ekonómovia vedia aj variť.

Prvý ročník Dni klobás a tradičných špecialít v Podhájskej bol úspešný aj pre žiakov Obchodnej akadémie v Šuranoch, ktorí si priniesli zo súťaží vzácne ocenia.

Termálne kúpalisko Podhájska, sa nachádza sa na juhu Slovenska neďaleko Šurian, a je známe tým, že návštevníkom poskytuje možnosť oddychu a rekreácie v každom ročnom období. Počas uplynulého víkendu sa tu konala slávnosť spojená s výrobou klobás a tradičných špecialít. Do súťaží vo výrobe klobásy a varení gulášu sa zapojili aj žiaci 4.ročníka Obchodnej akadémie v Šuranoch – bilingválne štúdium, pod vedením triednej učiteľky PaedDr.Márie Bujdákovej.

Nevrátili sa s „prázdnymi rukami",ale s oceneniami, ktoré potešili súťažiacich, i spolužiakov a učiteľov školy. Súťažiaci žiaci sa s nami ochotne podelili o svoje skúsenosti a pocity zo súťaže:

„ 5 členné družstvo OA Spice Team – klobásky tvorili žiaci 4.A v zložení Alexandra Belovičová, Rebeka Kováčová,Martin Pap,Lukáš Repa a Vanesa Kaszásová. Vyhrali sme zlatú medailu vo výrobe klobások. Naše stanovište sme obohatili príjemnou výzdobou – jesennými plodmi, údenými klobáskami, balónikmi a výrazným plagátom. Z poskytnutého mäsa a našich ingrediencií sme spoločne vytvorili klobásovú zmes. Naša činnosť bola sprevádzaná výbornou atmosférou. Pri výrobe klobásy sme použili tradičný recept, klobásovú zmes sme postupne dochucovali." prezradili nám Alexandra a Rebeka.

„Porota na nás pôsobila veľmi priateľsky. Boli sme však milo prekvapení a potešení počas vyhlasovania výsledkov skrz ocenenia našej práce. Festival považujeme za skvelo strávený čas." dodali dievčatá.

A to nie je všetko. Aj ďalšie súťažiace družstvo Obchodnej akadémie získalo prvenstvo. Družstvo OA Kotlíkovci (tiež zo4.A OA Šurany ) súťažilo vo varení gulášu . 5 členné družstvo žiakov v zložení Adriana Račková, Barbora Brošková, Natália Burkušová,Sabina Mistríková a Sofia Marcinkechová . Aj táto pätica mladých ľudí sa s elánom zapojila do súťaže.

„ Žiadnej podobnej súťaže sme sa predtým nezúčastnili, preto sa veľmi tešíme, že sa nám podarilo navariť „zlatý guláš" . Uvarili sme bravčovo – hovädzí guláš podľa rodinného receptu. V rámci súťaže hodnotila porota aj estetický vzhľad stánkov. Na výzdobu stánku sme boli pripravení. Mali sme nazbierané jesenné plody a kvety. Stánok zdobili listové reťazce, veselé tekvičky a i. Z ocenenia sa veľmi tešíme a našim cieľom je vyskúšať svoje vedomosti a zručnosti aj v nasledujúcich súťažiach podobného charakteru." prezradili členovia súťažného tímu.

Text: Helena Rusnáková
Foto: archív školy
 

Súvisiace články

04.09.2018 18:39

Mimoriadne obľúbený Klub nadaných detí Prešov otvára svoje brány

Klub nadaných detí vzdeláva v Prešove žiakov rôznymi mimoškolskými aktivitami. Účelom Klubu nadaných detí v Prešove je podchytiť skupinu nadaných detí už v rannom veku a poskytnúť im nadštandardný rozvoj a rozširovanie obzorov....
14.08.2017 09:23

Pedagóg a žiak PSK 2017

Dopoludnie sa na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove nieslo v čarovnom duchu. Pri príležitosti ukončenia školského roka 2016/2017 sa už po 9. krát uskutočnilo pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja, ...
29.12.2017 15:22

Na Tilgnerke sa učíme teóriu v praxi

Každý, kto len frfle na svet okolo seba a kritizuje ho, mal by sa zamyslieť nad otázkou: ,,Čo ja robím pre tento svet, pre túto spoločnosť, aby som ju zmenil?“ Pesimisti iste namietnu, že jeden človek nič nezmení a spoločnosť a...