Späť na zoznam
Stredné školy
Autor: UCN
28.10.2017 15:44

Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.

Žiaci šamorínskej Súkromnej strednej odbornej školy SD Jednota a Súkromnej hotelovej akadémie v spolupráci s učiteľkami odborných predmetov Ing. Eleonórou Mikócziovou, Ing. Jankou Biskupičovou a Juditou Szabóovou pripravili v priestoroch odbornej učebne stolovania Svetový deň výživy. Cieľom tohto podujatia bolo propagovať zdravé stravovanie a poukázať na inováciu v potravinovej pyramíde. Ing. Mikócziová, ktorá výstavu otvorila, poukázala na najnovšie trendy zdravého stravovania. Tie zdôrazňujú menej ovocia či mliečnych výrobkov, o to viac uprednostňujú zdravý životný štýl spojený so športovými a pohybovými aktivitami.

Žiaci oboch škôl pripravili ukážky zdravého stravovania. Podarilo som im vyčariť zdravé a chutné jedlá, ako boli mrkvové mafiny, ovocné poháre, kuracie prsia na olivovom oleji s dusenou zeleninou, variácie na tému vajíčka, ranné prebudenie pozostávajúce zo smoothies, jabĺk, vlašských orechov, pečené jablká s orechmi namáčanými v mede, proteínové lievance, kus-kus so zeleninou či špaldový koláč. Opäť sme sa presvedčili, že sa zdravá výživa vracia ku svojim koreňom a oživuje tradičnú kuchyňu našich babičiek. Spomeňme jablkovú štrúdľu ako od babičky s pravým ťahaným cestom.

Niektoré jedlá sa tradične opakovali, ale boli tu aj novinky, ako zubáč, tekvicová bábovka, tekvicová polievka servírovaná vo vyrezávanej tekvičke. Návštevníci tu našli hotové lákadlá pre oči, ako haloweenské metličky pripravené zo syra a tyčiniek, pretekárske auto z rožka zdobené zeleninou, labuť z cukiny, ovocnú misu pripomínajúcu rozkvitnutú kvetinu, postavičky z vajíčok či cukinového draka. Pestrá ponuka dala zabrať nielen chuťovým pohárikom, ale i našim ďalším zmyslom. K dispozícii bola aj ochutnávka zdravých nápojov – tri druhy smoothies  a bowle z čerstvých pomarančov.

Výzdobu a dekoráciu miestnosti nám pomohli pripraviť vychovávateľky školskej družiny Základnej  školy M. Bela v Šamoríne p. Némethová, Kubincová, Balková a Gombosová, ktorým touto cestou ďakujeme. Oživením bola aj výstavka rôznych druhov medov - od repkového, agátového, kvetového či lipového.

A aké boli reakcie žiakov, ktorí sa na podujatí podieľali? Boli radi, že sa mohli aktívne zapojiť a dokázať sebe, svojim učiteľom i najbližším, že vedia byť kreatívni a vybrali si správnu profesiu. Oceňovali tímovú prácu, ako aj skutočnosť, že do prípravy jedál zapojili aj svojich priateľov, ktorých naučili variť. Navyše boli motivovaní dobrou známkou z odborného predmetu, ktorý je profilový.  

Veríme, že aj takouto formou si žiaci osvoja základy zdravého stravovania a zdravého životného štýlu.

 

Text a foto: PaedDr. Soňa Zakariásová

Súvisiace články

13.06.2018 09:14

Česko-slovenská konferencia s účasťou SOŠT Vráble

Systém duálneho vzdelávania sme predstavili aj v Českej republike.
07.05.2019 14:03

Štátne skúšky na Obchodnej akadémii v Lučenci

Obchodná akadémia v Lučenci opäť potvrdila svoju výnimočnosť. Vďaka dlhoročnej spolupráci s Národohospodárskou fakultou Ekonomickej univerzity v Bratislave sa na tejto škole 17. apríla 2019 konali štátne skúšky z písania na poč...
06.02.2019 12:57

V MLADÝCH JE VIAC, AKO SA NA PRVÝ POHĽAD ZDÁ, HOVORÍ KAMPAŇ ŠKOLY DIZAJNU PROTI PREDSUDKOM.

Bratislavská Škola dizajnu rozbehla kampaň s posolstvom, že to najpodstatnejšie sa skrýva v hlavách študentov. Dôležitá je chuť učiť sa, chuť tvoriť a talent, nie to, či má žiak dredy, alebo je poslušne učesaný.