Späť na zoznam
Stredné školy
Autor: ucn
24.11.2020 18:45

Žiakom sa snažíme odovzdávať najmä skúsenosti, pracujeme s nimi aj v tejto situácii

Minulý rok v lete otvárali a hneď v septembri začali s duálnym vzdelávaním. Momentálne má Palace Art Hotel, ktorý je súčasťou Zámku Šimák v Pezinku devätnásť dualistov a plánuje ich rady ďalej rozširovať. S executive managerom hotela Lukášom Špilákom sme sa rozprávali aj o tom, ako vyzerá praktická príprava žiakov v aktuálnej situácii a ako môže ovplyvniť ich ďalšie vzdelávanie.
 


Lukáš Špilák, execitive manager Palace Art Hotel
Archív. L. Špilák

 

V akých odboroch žiakov v rámci duálneho vzdelávania prakticky pripravujete?
Prevahu u nás majú, samozrejme, kuchár a čašník, pretože sme hotelová prevádzka, ale do budúcna by sme chceli skúsiť aj iné profesie. Tým, že sme veľký zámok, budeme potrebovať napríklad aj údržbára, záhradníka či cukrára.
 
Aké sú Vaše skúsenosti s duálnym vzdelávaním?
Tým, že sa venujem žiakom už veľmi dlho a aj v predchádzajúcom zamestnaní som mal na starosti žiakov, myslím si, že už mám vytvorené zásady, ktorých sa držím. Bol som veľmi rád, keď som prvýkrát počul o duálnom vzdelávaní, pretože som bol za to, aby sa školský systém trošku reštartoval. Stále dávam za príklad Tomáša Baťu. Jeho príbeh je pochopiteľný, či už pre rodičov alebo pre žiakov. Aj na základe neho sa dá povedať, že duál tu bol už veľmi dávno, len teraz sa u nás na Slovensku dostáva viac do popredia, a to je špecifické. Pre mňa je duálne vzdelávanie špecifickejšie aj v tom, že síce mám nejaké učebné texty od školy, ale tým, že som inštruktor žiakov, môžem ich trochu upraviť a vložiť do toho aj niečo z praxe. Už podľa mňa skončila doba, keď každý čašník stál s príručníkom na rajóne. Doba sa mení a mali by sa meniť aj osnovy.
 

 
Foto: Zámok Šimák
Archív: Zámok Šimák

 

Ako sa Vám darí zvládať aktuálnu situáciu, ktorá je pre gastro a hoteliérstvo mimoriadne náročná?
Áno, je to veľmi zlá situácia. Hlavne v tom, že si tým ešte nikdy nikto neprešiel, takže pre každého je to nové. Zároveň je to však aj škola života. Ako riaditeľ som za šesť mesiacov už dvakrát zavrel hotel.
 
Akým spôsobom u vás prebieha v rámci momentálnej situácie duálne vzdelávanie žiakov? Darí sa Vám aj počas dištančnej formy vyučovania mať aspoň chvíľu žiakov aj priamo v hoteli?
Ale áno, všetko sa dá, ak sa chce. S tým problém nebol. Skôr to bolo aj na rodičoch, možno sa trochu báli posielať deti do rizikovej zóny, ale vždy nájdeme nejakú kompenzáciu. Sme hotel aj s vinárstvom a výrobou vína, čiže môžeme deti aj deliť na rôzne iné strediská, aby to nemali jednotvárne.
 
Ako vnímate praktické vzdelávanie v online forme? Platí, že aj to je lepšie ako nič?
Určite áno. Musíme mať žiakov „pod kontrolou", lebo by sa to zvrhlo a po návrate by dlhšie  trvalo pokým by si opäť zvykli. Trochu iné to bolo v tej prvej vlne, vtedy sa žiakom veľmi nechcelo komunikovať, brali to skôr ako prázdniny. Ale teraz, v druhej vlne to ide už veľmi pekne. Nedávam im, samozrejme, úlohy na dennej báze. Napríklad teraz kuchári robia jedálny lístok do vegetariánskej reštaurácie a čašníci nápojový lístok do Marockej kaviarne. Snažím sa im dávať také úlohy, ktoré ich aj bavia.
 


Foto: Zámok Šimák
Archív: Zámok Šimák


Ako teda u vás vyzerá bežný blok online praktickej prípravy?
Ako som už spomínal, teraz majú žiaci tému jedálne a nápojové lístky. Každý kuchár aj čašník by v tom mal mať prax a vedieť zostaviť kompletný lístok s cenníkom a gramážou, ale aj s celkovou úpravou tak, aby zaujal hosťa. Ďalej plánujem video-vzdelávanie. Keďže sa blížia sviatky, nahrajú mi ako u nich v rodine prebieha príprava na Vianoce, prestieranie a podobne. Kuchári nahrajú svoj recept. To mali aj v prvej vlne, keď boli Veľkonočné sviatky a osvedčilo sa mi to. Vidím aj rodičov, ako sa zapájajú do témy.
 
Bude podľa Vás nutné po návrate do normálu" dobiehať aj v praktickej príprave žiakov?
Myslím si, že to nebude až také hrozné, keď ich mám pod kontrolou priamo na prevádzkach počas bežného dňa a udržujeme aj online kontakt. Dám tomu možno tak týždeň a deti sa do toho dostanú rýchlo.
 
Myslíte si, že duál má výhody aj v aktuálnej situácii?
Má a veľké. Až taký starý nie som a doteraz si pamätám, keď som študoval a chodil na prax do luxusných hotelov a moja pani majsterka nás učila podľa schém, na ktorých sa smiali aj zamestnanci, že nie sú aktuálne už niekoľko rokov. Ja žiakom ukazujem realitu a učím ich  reálnu obsluhu. U nás konkrétne, je to vykompenzované práve tým, že na zámku máme dve reštaurácie. Prvá je naozaj jedna z top najluxusnejších (práve sme vyhrali cenu Reštaurácia roka, aj Hotelová reštaurácia roka), kde žiakov učíme najvyššej gastronómii. Druhá reštaurácia je typicky vinársky orientovaná viecha, kde je tá obsluha úplne iná ako v hotelovej reštaurácii. Takže na výučbu duálu máme veľmi dobré miesta.
 
Aké máte odozvy od žiakov v súvislosti s duálnym vzdelávaním?  
Odozvu máme skôr od rodičov. S rodičmi som, dá sa povedať, v úzkom kontakte a to dokonca aj keď zadávam online úlohu, keďže ich dávam do kópie. Rodičia aj sami vidia, že duál je naozaj vyššia a lepšia forma výučby.
 
Čo prináša duál Vám, ako zamestnávateľovi?
Pre nás je najlepšie to, že tu mám študentov na týždennej báze a stále tých istých. Je to oveľa lepšie, ako keby sme tu mali mať na praxi každý týždeň alebo mesiac iného študenta. Takto sa žiakom môžem venovať čo najviac a čo najdlhšie počas ich štvorročného štúdia.

Zdroj: siov.sk

Súvisiace články

06.11.2018 14:14

Nové výzvy moderného vzdelávania

V Banskej Štiavnici sa organizovala jesenná škola pre pedagógov s názvom Učitelia proti dezinformáciám.
25.04.2017 15:44

Branný súboj stredných škôl

Rezort obrany pripravil pre študentov tretích a štvrtých ročníkov sériu branných súbojov, ktoré budú pokračovať až do konca aktuálneho školského roka.
19.10.2019 09:05

Deň otvorených dverí na SŠUP-ke v Žiline

Súkromná škola umeleckého priemyslu v Žiline pozýva všetkých záujemcov o štúdium výtvarného umenia a dizajnu na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v našej škole dňa 07. 11. 2019 (štvrtok) od 8:00 hod. do 16:00 hod.