Späť na zoznam
Vysoké školy
Autor: Alžbeta Jánošíková
01.10.2020 09:08

Vegánske varenie na zdravotníckej univerzite prišli podporiť aj známe tváre 

Od začiatku nového školského roka sa na Slovenskej zdravotníckej univerzite dá najesť aj vegánsky. Nový prevádzkovateľ jedálne, spoločnosť Mediculina pripravuje denne aj jedno vegánske menu. Najesť sa tu môžu nielen študenti ale aj zamestnanci z okolitých nemocníc, ministerstva či bežná verejnosť.

Jedáleň Mediculina má ambíciu byť pokrokovou a sleduje trendy v stravovaní. Jedným z trendov je znižovať v strave podiel živočíšnych výrobkov a nahrádzať ich rastlinnými.

Majiteľ prevádzky Mediculina Ján Novotný hovorí: "Chceme byť o krok vpred a taktiež vychádzať v ústrety všetkým stravníkom. Sami sme fanúšikovia zdravého stravovania a myslíme si, že zaraďovanie čisto rastlinných jedál do denného menu by malo byť dnes už samozrejmosťou, najmä ak ide o inštitúcie v blízkosti nemocníc."

Manažérka projektu Hana Závodská sa teší z novej spolupráce a dodáva: "Snažíme sa o to, aby cieľovou skupinou pre tieto jedlá neboli len vegetariáni alebo vegáni, ale najmä konvenčne stravujúci sa ľudia všetkých vekových kategórií. Sú to najmä bežní stravníci, ktorí by si občas radi dopriali zmenu, vyskúšali nové chute či potraviny. Samozrejme, bude veľkým plusom, ak si stravníci rastlinnú stravu obľúbia a postupne ju začnú uprednostňovať nielen kvôli vlastnému zdraviu, ale aj našej planéte."

Oficiálne otvorenie jedálne a spustenie vegánskeho projektu Zelená jedáleň sa uskutočnilo v priestoroch jedálne Slovenskej zdravotníckej univerzity dňa 30. septembra. Na otvorenie prišli aj pracovníci SZU, medzi nimi aj rektor a kvestor SZU a predstavitelia ďalších univerzít, ktoré sa tiež rozhodli zapojiť do projektu, či sa zapojili už v minulosti. Podujatia sa zúčastnil aj Martin Šmahel, ktorý preferuje vegánsky životný štýl aj vo svojom súkromnom živote.

Martin Šmahel hovorí: "Veľmi sa teším, že sa týmto smerom uberajú práve kuchyne na akademickej pôde. Sľubuje to uvedomelú budúcnosť a práve na tom najviac záleží. A som rád, že môžem byť toho aspoň malou súčasťou."

Medzi vegánskymi jedlami, ktoré môžete nájsť v jedálni na SZU sú napríklad paprikáš, čevapčiči, kung pao, fašírky s omáčkami, tofu na rôzne spôsoby alebo kapustové strapačky. Ich základom sú najmä strukoviny, obilniny, zelenina, orechy a semiačka, vďaka čomu sú tieto jedlá chutné, výživné a zároveň sýte.

 

Zdroj text: zelenajedalen.sk

Zdroj foto: pexels.sk 

 

Súvisiace články

31.01.2018 12:24

VŠMU zavŕšila slovensko-nórsky umelecký projekt

Vysoká škola múzických umení (VŠMU) v Bratislave v týchto dňoch zavŕšila medzinárodný umelecko-výskumný projekt s Griegovou akadémiou, ktorá je súčasťou Univerzity v Bergene v Nórsku.
30.10.2020 16:33

Prvý ročník inovatívneho online vedomostného jazykového Lingvakvízu zožal na Slovensku nečakaný úspech

Celoslovenský zábavný online kvíz, zameraný na cudzie jazyky, LingvaKvíz, bol pred pár dňami ukončený. Tento inovatívny kvíz bol zorganizovaný pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý sa každoročne oslavuje 26. septembra ...
18.11.2019 12:30

Medzinárodný deň študentstva oslavuje na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach vyše 3 000 študentov v dennej forme štúdi...

Na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach aktuálne študuje v dennej vyše 3 000 študentov v I., II. a III. stupni vysokoškolského štúdia.