Späť na zoznam
Z domova
Autor: UCN
22.10.2019 12:42

Rezort školstva vypracoval moderné zásady Flexi stravovania v školských jedálňach

Znižovanie podielu živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov i zvyšovanie podielu čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. To sú hlavné zásady zmien, ktoré v oblasti školského stravovania pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Nedávno schválené dokumenty Materiálno-spotrebné normy Flexi a Aplikácia metodiky princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie v kontexte Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Nutričného modelu Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj v súlade s revidovaným materiálom Ministerstva zdravotníctva SR Odporúčané výživové dávky (z roku 2015). Súčasne sa aj na základe požiadaviek rodičovskej verejnosti rozširujú možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou.

Proces realizácie metodiky „Flexi stravovania" bude v prvej etape realizovaný vo vybraných zariadeniach školského stravovania a následne v druhej etape od 1. septembra 2020 bude na dobrovoľnej báze pre všetky zariadenia školského stravovania v Slovenskej republike.

 

Hlavným cieľom „Flexi stravovania" je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Nutričný model) v podobe:

  • znižovania podielu živočíšnych zdrojov bielkovín, znižovanie obsahu tukov, soli a pridaného cukru v stravovaní detí,
  • vytvorenia metodiky postupov pre zvyšovanie podielu rastlinného zdroja bielkovín a
  • zvyšovania podielu čerstvého ovocia a zeleniny z regiónov a zeleninových príloh.

Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov sú určené predovšetkým pre vekové kategórie stravníkov v rámci jednozmennej prevádzky zariadenia školského stravovania s podávaním desiaty + obeda + olovrantu v rámci samoobslužného režimu pre žiakov základnej školy a strednej školy. V prípade požiadavky rodičov je na rozhodnutí zriaďovateľa, či Flexi jedálny lístok zavedie aj pre deti materských škôl.

Podmienkou pre aplikáciu Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov na báze zníženia živočíšnych zdrojov bielkovín a zvýšenia rastlinných zdrojov bielkovín v potravinách určených pre stravovanie detí a žiakov v školách bude povinnosťou zvýšiť aj sledovanie plnenia hodnôt železa okrem ostatných živín uvedených v tabuľkách výživových hodnôt Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré sú pre zdravý vývin dieťaťa nevyhnutné.

Zdroj: minedu

Súvisiace články

07.03.2018 10:49

Začína sa Týždeň slovenských knižníc plný podujatí, knihy budú aj vo vlakoch

Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc je člen Činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič
07.11.2017 08:37

ÚS SR:Predsedníčka ÚS I. Macejková odovzdala ministerke školstva...

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky I. Macejková odovzdala ministerke školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky "Ilustrovanú Ústavu Slovenskej republiky" a "Ilustrovanú Chartu základných práv Európskej ...
25.09.2017 09:11

Brusel ocenil promptnú reakciu ministerstva, Slovensko trestať nechce

BRATISLAVA – Brusel ocenil promptnú reakciu Slovenska a pracovnú návštevu delegácie ministerky školstva prijal pozitívne. Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedala ministerka školstva Martina Lubyová, akčné plány a postupnos...