Späť na zoznam
Z domova
Autor: UCN
22.10.2019 12:42

Rezort školstva vypracoval moderné zásady Flexi stravovania v školských jedálňach

Znižovanie podielu živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov i zvyšovanie podielu čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. To sú hlavné zásady zmien, ktoré v oblasti školského stravovania pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Nedávno schválené dokumenty Materiálno-spotrebné normy Flexi a Aplikácia metodiky princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie v kontexte Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Nutričného modelu Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj v súlade s revidovaným materiálom Ministerstva zdravotníctva SR Odporúčané výživové dávky (z roku 2015). Súčasne sa aj na základe požiadaviek rodičovskej verejnosti rozširujú možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou.

Proces realizácie metodiky „Flexi stravovania" bude v prvej etape realizovaný vo vybraných zariadeniach školského stravovania a následne v druhej etape od 1. septembra 2020 bude na dobrovoľnej báze pre všetky zariadenia školského stravovania v Slovenskej republike.

 

Hlavným cieľom „Flexi stravovania" je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Nutričný model) v podobe:

  • znižovania podielu živočíšnych zdrojov bielkovín, znižovanie obsahu tukov, soli a pridaného cukru v stravovaní detí,
  • vytvorenia metodiky postupov pre zvyšovanie podielu rastlinného zdroja bielkovín a
  • zvyšovania podielu čerstvého ovocia a zeleniny z regiónov a zeleninových príloh.

Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov sú určené predovšetkým pre vekové kategórie stravníkov v rámci jednozmennej prevádzky zariadenia školského stravovania s podávaním desiaty + obeda + olovrantu v rámci samoobslužného režimu pre žiakov základnej školy a strednej školy. V prípade požiadavky rodičov je na rozhodnutí zriaďovateľa, či Flexi jedálny lístok zavedie aj pre deti materských škôl.

Podmienkou pre aplikáciu Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov na báze zníženia živočíšnych zdrojov bielkovín a zvýšenia rastlinných zdrojov bielkovín v potravinách určených pre stravovanie detí a žiakov v školách bude povinnosťou zvýšiť aj sledovanie plnenia hodnôt železa okrem ostatných živín uvedených v tabuľkách výživových hodnôt Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré sú pre zdravý vývin dieťaťa nevyhnutné.

Zdroj: minedu

Súvisiace články

31.05.2018 20:34

V poradí 12. medzinárodná konferencia s názvom: Školské knižnice ako informačné a kultúrne centrá škôl

Začiatkom mája tohto roku sa opäť dostalo školským knižniciam veľkej pozornosti v rámci 12. medzinárodnej konferencie Školské knižnice ako informačné a kultúrne centrá škôl, ktorú zorganizovala Slovenská pedagogická knižnica po...
22.12.2018 18:36

ŠPÚ ukončil cyklus seminárov pre učiteľov o tvorbe a metodickom hodnotení učebníc

Požiadavky na tvorbu učebnice, práca s učebnicou a kritériá na hodnotenie kvality učebníc boli hlavnými témami seminárov pre učiteľov prvého a druhého stupňa základných škôl, ktoré v tomto roku zrealizoval Štátny pedagogický ús...
20.03.2018 12:33

Svetový deň vody aj v SBM

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici pozýva na netradičnú prehliadku expozície Baníctvo na Slovensku v Kammerhofe a Expozície uhoľného baníctva na Slovensku, Handlová pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA VODY.